I 2014 gennemførte COWI en landsdækkende laserscanning. Scanningen blev foretaget ved hjælp af fly med fastmonteret laserscannings udstyr. LIDAR(Light Detection and Ranging), som metoden kaldes, giver mulighed for at bestemme terrænhøjden med stor nøjagtighed. Der bliver taget 70.000 målinger i sekundet og derfor bliver datatætheden enorm stor. LIDAR giver også mulighed for at måle igennem tæt skov, da en del af de mange målinger vil gå igennem kronetaget og nå skovbunden.
Ud fra scanningen produceres forskellige datamodeller. Terrænhøjden beregnes på baggrund af de laveste målinger i et kvadrat (f.eks. 2x2 meter eller 5x5 meter). Højeste måling i et kvadrat giver overfladehøjden, dvs. toppen af bygninger, skove mm. Ud fra de to modeller fås objekthøjden, som er højden for bygninger, skove mm.
På grundlag af COWI’s højdemodel kan vi levere forskellige produkter. Vi kan beregne en grøfte-model, model for bevoksningshøjder, højdekurve-model.
Grøfte modellen opstilles på baggrund af en analyse af terrænhøjden i et 2 meter grid. Der foretages en mønstergenkendelse af en række nabopunkter. Grøfterne afslører sig ved nogle bestemte mønstre. Analysen bliver foretaget ved at gennemløbe data fra forskellige retninger.
Som vist på illustrationerne nedenfor, er det tydeligt at se, hvorledes analysen kan bruges til at rette et kort op. Analysen kan anvendes til at flytte grøfter på plads på et eksisterende kort, eller den kan anvendes i forbindelse med en egentlig kortrevision eller nytegning af kort.
Ud fra terrænhøjden beregnes et højdekurvekort. På figuren nedenfor ses højdekurvekort med 3 forskellige inddelinger. Rød: 5 meter, grøn: 1 meter og orange: ½ meter.
Højdekurvekortet kan f.eks. bruges i forbindelse med grøn driftsplan, hvor det er nemt at markere geologiske formation i forbindelse med registreringen af landskabelige værdier. Også gravhøje, og å-løb kan ses ud fra højdekurverne.
COWI’s model for objekthøjder bruges til at finde bevoksningshøjden. Når vi skal analysere bevoksningshøjden, er det vigtigt at kortet er rette op, da vi ellers vil få forstyrrende dato. Der bliver desuden lagt en 10 meter buffer zone omkring alle bevoksningsgrænser, så man undgå forstyrrelser fra nabobevoksninger.
Objekthøjdemodellen kan også bruges til at vurdere bevoksningsgrænser og bevoksningskvotienter.